![Αυτοάνοσα νοσήματα]()
Τα τελευταία χρόνια τα
αυτοάνοσα νοσήματα μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως συνέχεια ακούμε γύρω μας για γνωστούς, φίλους, συγγενείς που έχουν διαγνωστεί με κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Μπορεί φυσικά και εμείς οι ίδιοι να υποφέρουμε από ένα αυτοάνοσο.
Γιατί βρίσκονται σε έξαρση τα αυτοάνοσα νοσήματα;
Η αλήθεια είναι πως οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για το αν πρόκειται για έξαρση ή απλώς τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν πλέον να διαγνωστούν πιο έγκυρα και έγκαιρα. Σύμφωνα με τις στατιστικές από αυτάνοσα νοσήματα πάσχει το 5 με 8 επί της εκατό (5-8%) του πληθυσμού.
Τι ακριβώς είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα;
Πρόκειται με απλά λόγια για μια κατάσταση κατά την οποία ένας υγιής ιστός του σώματος δέχεται επίθεση εκ των έσω. Έτσι δημιουργούνται χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις, οι οποίες προκαλούνται από τα ίδια τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, καθώς έχουν εκλάβει ως απειλή τους υγιείς ιστούς. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto είναι μόνο τέσσερα (4) από τα εκατό (100) νοσήματα που εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία.
Ποιες είναι οι αιτίες των αυτοάνοσων νοσημάτων;
Σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί η πραγματική αιτία των αυτοάνοσων νοσημάτων να είναι ακόμη άγνωστη, ωστόσο έχει διαπιστωθεί η αλληλεπίδραση διαφόρων παραγόντων. Πολλοί ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα συχνά έχουν οικογενειακό ιστορικό. Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που συναντάται συχνά σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα είναι το στρες. Καθόλου πρωτότυπο θα σκεφτείτε καθώς το στρες φαίνεται να είναι ένοχο και πολλές ασθένειες. Έχει παρατηρηθεί πως άτομα που
εμφανίζουν για πρώτη φορά αυτοάνοσο νόσημα ή παρουσιάζουν έξαρση ενός ήδη υπάρχοντος, έχουν περάσει ένα ιδιαίτερα στρεσογόνο γεγονός όπως απώλεια αγαπημένου
προσώπου, χωρισμό, απόλυση, οικονομική καταστροφή κλπ. Τέλος, παρατηρείται πως τα αυτοάνοσα είναι πιο συχνά στις γυναίκες με 6,4% έναντι 2,7% στους άνδρες. Συνεπώς και οι ορμόνες παίζουν προφανώς ρόλο.
Πώς αντιμετωπίζονται τα αυτοάνοσα νοσήματα;
Σύμφωνα με τους επιστήμονες για τα αυτοάνοσα νοσήματα ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές θεραπευτικές μέθοδοι και
κανόνες που μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή να τα ελέγχει και να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής.
Αυτές είναι μερικές από τις συμβουλές των ειδικών:
- Η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Αποφεύγοντας το κάπνισμα και το αλκοόλ.
- Η διαχείριση του στρες. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να τροποποιήσουμε τη ζωή μας και να ζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
- Η υγιεινή διατροφή, η ξεκούραση και η συστηματική άσκηση. Ευκαιρία να προσέξουμε λίγο περισσότερο τον εαυτό μας.
- Η φυσιοθεραπεία και άλλες πιο ειδικές θεραπευτικές παρεμβάσεις.
Η physcionow βοηθάει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση και τον έλεγχο των αυτοάνοσων νοσημάτων. Εμείς εφαρμόζουμε τις καταλληλότερες τεχνικές φυσικοθεραπείας σε
συνδυασμό με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, παρεμβαίνοντας στην πάσχουσα περιοχή άμεσα και αποτελεσματικά. Εσείς εξασφαλίζετε κλινική θεραπεία υψηλών προδιαγραφών, στο σπίτι σας.