Καλώς Ήλθατε

Αλγοδυστροφία Sudeck, (ή Αντανακλαστική Συμπαθητική Δυστροφία)

Αρχική > Αλγοδυστροφία Sudeck, (ή Αντανακλαστική Συμπαθητική Δυστροφία)
Αλγοδυστροφία Sudeck, (ή Αντανακλαστική Συμπαθητική Δυστροφία)

Τι είναι η Αλγοδυστροφία;

Ουσιαστικά πρόκειται για μία από τις πιο περίπλοκες, αλλά και συγκεχυμένες ασθένειες. Για αυτό ευθύνεται τόσο η πολυπλοκότητά της όσο και η σπανιότητά της. Μιλάμε για ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται κυρίως από οίδημα συνοδευόμενο από πόνο ενός μέλους του σώματος. Συχνά συνυπάρχει με δερματικές αλλοιώσεις όπως ατροφία και υπερίδρωση, έντονη οστεοπόρωση και άλλα συμπτώματα αγγειοκινητικής αστάθειας. Εμφανίζεται συνήθως είτε ύστερα από τραυματισμό είτε μετά από χειρουργική επέμβαση που έχει ως επακόλουθο την ακινητοποίηση του μέλους. Ακτινολογικά παρουσιάζεται με μείωση της οστικής πυκνότητας στην περιοχή. Σύμφωνα με την ιατρική βιβλιογραφία, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1864 στον αμερικάνικο εμφύλιο πόλεμο. Οι στρατιώτες που είχαν τραυματίσει τα άκρα τους από σφαίρες ένιωθαν ένα αίσθημα καυσαλγίας. Το ονόμασαν καυσαλγία (causalgia) από τα Ελληνικά «καύσος» και «άλγος». Πολλοί μάλιστα από τους στρατιώτες προκειμένου να περιορίσουν την αίσθηση του καψίματος, γέμιζαν τις μπότες τους με νερό και τύλιγαν τα χέρια τους με βρεγμένα κουρέλια.

Πως αλλιώς λέγεται;

Η αντανακλαστική συμπαθητική δυστροφία (Αλγοδυστροφία) λέγεται και Complex Regional Pain Syndrome (CRPS). Επίσης ονομάζεται και ατροφία Suddeck, Raynaud, σύνδρομο ώμου-χειρός, οξεία οστική ατροφία, αλλά και τραυματικός αγγειοσπασμός.  

Συμπτώματα

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος σε μια αρθρική περιοχή. Αυτός ο πόνος μπορεί να είναι από μέτριος όπου υποχωρεί μετά από ξεκούραση μέχρι εξαιρετικά έντονος και ανυπόφορος που δεν υποχωρεί. Οι άνθρωποι που υποφέρουν συνήθως τυλίγουν την περιοχή με μια βρεγμένη πετσέτα προκειμένου να απαλύνουν την αίσθηση του καψίματος και να περιορίσουν τον πόνο. Άλλα συμπτώματα είναι η ευαισθησία στην αφή, η αλλαγή στο χρώμα του δέρματος, στη θερμοκρασία της περιοχής, και στην υπερίδρωση. Πολλές φορές παρουσιάζεται οίδημα, ελάττωση της τριχοφυΐας και ουρολογικές διαταραχές.

Θεραπεία

Θα μπορούσαμε με βεβαιότητα να πούμε πως η θεραπεία της αλγοδυστροφίας είναι ελαφρώς πολύπλοκη. Στο παρελθόν έχουν χορηγηθεί για την αντιμετώπισή του πολλά και διαφορετικά φάρμακα με αμφισβητούμενα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή συνιστάται η φυσικοθεραπεία που αρμόζει σε κάθε περίπτωση. Στη Physionow διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία αντιμετώπισης της αλγοδυστροφίας. Ταυτόχρονα, επενδύοντας στην προμήθεια του πλέον σύγχρονου εξοπλισμού, μπορούμε να εγγυηθούμε το μέγιστο δυνατό των αποτελεσμάτων. Εμείς εφαρμόζουμε τις καταλληλότερες τεχνικές φυσικοθεραπείας σε συνδυασμό με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, παρεμβαίνοντας στην πάσχουσα περιοχή άμεσα και αποτελεσματικά. Εσείς εξασφαλίζετε κλινική θεραπεία υψηλών προδιαγραφών, στο σπίτι σας.

Επικοινωνήστε Μαζί μας

6993000077
[email protected]