Καλώς Ήλθατε

Κάταγμα αστραγάλου

Αρχική > Κάταγμα αστραγάλου
Κάταγμα αστραγάλου

Τι είναι το κάταγμα αστράγαλου;

Καταγμα αστραγαλου

Σύμφωνα με την ιατρική ορολογία, πρόκειται για τη συχνότερη μορφή τραυματισμού, τόσο των αθλητών αλλά και των ανθρώπων που γυμνάζονται ερασιτεχνικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ως κάταγμα ορίζεται το μερικό ή ολικό σπάσιμο του οστού. Στον αστράγαλο, τα κατάγματα συμπεριλαμβάνουν τα περιφερικά άκρα, της περόνης, της κνήμης ή και των δύο οστών. Αναλυτικότερα, η κνήμη και η περόνη βρίσκονται στην εσωτερική και στην εξωτερική πλευρά του ποδιού, αντίστοιχα. Τα κατάγματα της ποδοκνημικής χωρίζονται σε ελαφριά και βαριά. Συναντάμε δηλαδή από αποσπαστικά κατάγματα (με μικρά κομμάτια οστού να έχουν αποκολληθεί) μέχρι τα λεγόμενα συντριπτικά κατάγματα (όπου το οστό θρυμματίζεται). Κάποια κατάγματα επίσης είναι πιθανό να περιλαμβάνουν τραυματισμούς σε σημαντικούς συνδέσμους της ποδοκνημικής, οι οποίοι συγκρατούν τον αστράγαλο στην κανονική του θέση.

Πως ακριβώς μπορεί να συμβεί;

Δυστυχώς μπορεί να συμβεί πολύ εύκολα! Με ένα απλό στραβοπάτημα ή μία πτώση το πόδι μπορεί να «γυρίσει» και να προκληθεί τραυματισμός των πλάγιων συνδέσμων της ποδοκνημικής. Το κάταγμα του αστραγάλου προκαλείται συνήθως από τη στροφή του ποδιού προς τα μέσα ή προς τα έξω.

Πότε είναι διάστρεμμα και πότε κάταγμα;

Όταν έχουμε τραυματική ρήξη διαφόρων συνδέσμων της άρθρωσης, χωρίς όμως κάταγμα στα οστά τότε είναι διάστρεμμα. Μην φανταστείτε πως είναι κάτι ανώδυνο. Με το διάστρεμμα προκαλείται έντονο πρήξιμο στον αστράγαλο, που γίνεται πιο επώδυνο με την κίνηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι αρκετές οι φορές που όταν ένα διάστρεμμα είναι βαρύ είναι πιθανόν να μην ξεχωρίζει από ένα κάταγμα.

Πότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στραμπουλήγματος αστραγάλου;

Στις περισσότερες γυναίκες η πρόκληση κατάγματος αστραγάλου οφείλεται στην κακή επιλογή παπουτσιών. Στους άντρες ως κύρια αιτία παρουσιάζεται η επιλογή συγκεκριμένων αθλημάτων όπως για παράδειγμα το ποδόσφαιρο όπου τα κάτω άκρα καταπονούνται ιδιαίτερα. Σ’ όλα αυτά έρχονται να προστεθούν ως επιβαρυντικοί παράγοντες: το αυξημένο σωματικό βάρος καθώς και η απουσία σωματικής άσκησης. Τέλος, δεν είναι λίγα εκείνα τα άτομα που είτε λόγω χαλαρών συνδέσμων είτε αδυναμίας μυών παρουσιάζουν προδιάθεση στους τραυματισμούς των αστραγάλων.

Πως αντιμετωπίζεται σωστά ένα κάταγμα αστραγάλου;

Φυσικοθεραπεία κατ οικον Η θεραπεία που θα λάβει ο ασθενής σε κάθε περίπτωση εξαρτάται κυρίως από την εικόνα του κατάγματος στην ακτινογραφία και τον συγκεκριμένο τύπο του κατάγματος. Σε «ελαφριά» κατάγματα εφαρμόζεται γύψος ή «μπότα» κάτω από το γόνατο. Σε πιο βαριές περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση για να γίνει «οστεοσύνθεση» χρησιμοποιώντας μεταλλικά υλικά (πλάκες, βίδες). Κατόπιν εφαρμόζεται γύψος κάτω από το γόνατο, χωρίς φόρτιση του σκέλους για έξι (6) περίπου εβδομάδες. Μετά την περίοδο ακινητοποίησης, ο ασθενής θα χρειαστεί φυσιοθεραπεία. Όπως είναι σύνηθες στην αρχή θα υπάρχει αδυναμία, δυσκαμψία και πρήξιμο. Είναι φυσικό επακόλουθο να έχουν ατονήσει οι μυς και οι αρθρώσεις. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει σταδιακή αποκατάσταση της φυσιολογικής μυϊκής δύναμης, ευελιξίας και κίνησης. Στη Physionow διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία αντιμετώπισης κατάγματος αστραγάλου. Ταυτόχρονα, επενδύοντας στην προμήθεια του πλέον σύγχρονου εξοπλισμού, μπορούμε να εγγυηθούμε το μέγιστο δυνατό των αποτελεσμάτων. Εμείς εφαρμόζουμε τις καταλληλότερες τεχνικές φυσικοθεραπείας σε συνδυασμό με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, παρεμβαίνοντας στην πάσχουσα περιοχή άμεσα και αποτελεσματικά. Εσείς εξασφαλίζετε κλινική θεραπεία υψηλών προδιαγραφών, στο σπίτι σας.

Επικοινωνήστε Μαζί μας

6993000077
[email protected]