Καλώς Ήλθατε

Σύνδρομο Απιοειδούς Μυός

Αρχική > Σύνδρομο Απιοειδούς Μυός
Σύνδρομο Απιοειδούς ΜυόςΤο σύνδρομο απιοειδούς μυός είναι μία κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής βιώνει πόνο που ξεκινάει από την περιοχή του γλουτού και καταλήγει στο πόδι. Εμφανίζεται σε άτομα που αθλούνται συστηματικά και συχνά συγχέεται με την ισχιαλγία. Προκαλείται όταν ο μυς διογκώνεται και ασκεί πίεση στο ισχιακό νεύρο. Ο απιοειδής μυς εντοπίζεται στην περιοχή των γλουτών, κάτω από τον μείζονα γλουτιαίο και έχει μικρό μέγεθος. Λειτουργικά, ο απιοειδής μυς βοηθάει στην περιστροφή της άρθρωσης του ισχίου. Συμπτώματα και Διάγνωση Τα συμπτώματα του συνδρόμου απιοειδούς μυός περιλαμβάνουν:
  • οξεία ευαισθησία στην περιοχή του γλουτού όπου βρίσκεται ο μυς
  • πόνο
  • μούδιασμα στην πίσω επιφάνεια του μηρού μέχρι την πτέρνα και τα δάχτυλα του ποδιού
  Ο πόνος επιδεινώνεται με τη βάδιση, την άσκηση, το παρατεταμένο κάθισμα και το ανεβοκατέβασμα σκάλας, ενώ, μειώνεται με την ξεκούραση και την αποχή από τις παραπάνω δραστηριότητες. Για τη διάγνωση του συνδρόμου απαιτείται κλινική εξέταση και λήψη λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς. Επειδή όμως το σύνδρομο παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα με την τυπική ισχιαλγία, η μαγνητική τομογραφία και το ηλεκτρομυογράφημα είναι δύο εξετάσεις που μπορούν να δώσουν στον θεράποντα ιατρό μία σαφέστερη εικόνα.

Θεραπεία

Εφόσον καθοριστεί από τις διαγνωστικές εξετάσεις πως η αιτία των συμπτωμάτων είναι το σύνδρομο απιοειδούς μυός, απαιτείται η άμεση διακοπή των αθλητικών δραστηριοτήτων του ασθενούς και η έναρξη της αποκατάστασης, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει:
  • Έγχυση κορτικοστεροειδών
  • Έγχυση τοπικού αναισθητικού
  • Παγοθεραπεία
  Σημαντικό ρόλο παίζει η υιοθέτηση από τον ασθενή ενός προγράμματος φυσικοθεραπεία που θα περιλαμβάνει διατατικές ασκήσεις και ηλεκτροθεραπεία (tens).

Επικοινωνήστε Μαζί μας

6993000077
[email protected]